Usenet wordt steeds vaker gebruikt, maar voor buitenstaanders is het lastig om te beginnen aan Usenet. Vaak komt dit vanwege de lastige begrippen die gebruikt worden door Usenet Gebruikers. Toch lijkt het allemaal moeilijker dan het daadwerkelijk is. In het komende artikel beschrijven wij de betekenis van de meest essentiële Usenet begrippen uit. Wil jij hier meer over weten? Lees dan vooral verder!

Usenet, wat is het eigenlijk?

Het is belangrijk om te weten wat Usenet is, voordat je over de begrippen leert. Door middel van een Usenet abonnement kun jij gebruik maken van Usenet. Usenet is een software en draait op veel verschillende computers en servers wereldwijd. Deze software geeft jou toegang tot  veel informatie en de mogelijkheid om legaal films te kunnen downloaden. Dat betekend dat je ongestoord de leukste films en series bekijken zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over een verbinding met het internet. Alles kijken, waar en wanneer jij wilt. Usenet is dus erg handig en om jou kennis te verbreden, leggen wij de volgende begrippen uit:

-NZB

Alle informatie over de bestanden op usenet staat in een NZB bestand. Een NZB bestand is dus niet het downloadbestand zelf, maar de informatie over wat er gedownload moet worden en waar het bestand staat. Gebruikers van Usenet kunnen een NZB bestand downloaden in hun downloadprogramma – ook wel nieuwslezer genoemd – en daarna gaat de download van het gewenste bestand van start. In feite kun je dit dus zien als een soort tool die de verschillende bytes vertaalt naar begrijpelijke mensentaal. 

-Retentie

Retentie is de tijd dat een Usenet-serviceprovider bestanden bewaart die zijn opgeslagen op zijn servers. Je kunt dit ook wel omschrijven als de tijd dat gebruikers van Usenet een bestand kunnen downloaden. Als het bestand langer bewaart wordt is dit een goed teken.

-Mbit

De download- en uploadsnelheid op Usenet wordt uitgedrukt in Mbit per seconde. Mbit staat voor megabit. Dit staat gelijk aan de snelheid dat jij aan jouw bestand kan komen.

Meer informatie

Voor meer begrippen kun je het best terecht op de website van ViperNews. Zij hebben een lijst gemaakt met de belangrijkste begrippen. Zo wordt jij snel wegwijs in de wereld van Usenet!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *